În timp ce în Bolivia lanţul american de fast-food McDonald's a dat faliment, iar în America au anunţat scăderi mari ale vânzărilor pe primul trimestru din 2014 comparativ cu perioada similară a anului trecut, la noi restaurantele lor sunt pline ochi, ba chiar prin provincie este o mare fiţă să-ţi duci copilul la "mec", ca la moaște. Măcar alea sunt naturale...
Un blogger britanic a făcut un test de ”anduranță” turnând cupru topit peste un Big Mac, cel mai mare burger de la McDo.
Doar chifla a fost cu greu distrusă, din chiftea a început să sară scântei, dar a rămas întreagă.
Intacți au rămas și castraveciorii murați, doar că au căpătat o culoare de un verde mai luminos.
Colac peste pupăză, de curând am observat că a început şi o campanie susţinută de bloggeri români care pentru sume mai mari sau mai mici se prostituează lăudând minunatele produse. Probabil pentru că ei nu au cupru topit la îndemână...
Aşa mi-a venit ideea să demarez şi eu propria campanie sub genericul "Sănătate în Bucate: slow-food la preţ de fast-food". Am găsit un restaurant bun, ultra-central, unde meniul zilei costă numai 20 de lei şi conţine 2 feluri de mâncare, salată de murături sau din legume de sezon, ardei iute, pâine, desert, apă plată cu lămâie, un pahar de vin sau o cafea. Fiecare fel de mâncare are câte 2 variante pentru a putea alege.
Restaurantul cu cel mai avantajos meniu al zilei din Bucureşti se numeşte Burebista şi se află situat chiar lângă Intercontinental, str Batişte 14, vizavi de fosta ambasadă a SUA. La subsolul clădirii se găseşte o parcare unde un loc costă 3 lei/ora.
Am fost să mâncăm şase zile aici pentru a fi deplin convinşi că nu este doar o întâmplare mâncarea bună sau servirea decentă. În prima zi am luat în deschidere eu o salată de cartofi cu măsline şi hering, iar Cristina a preferat o supă cremă de ciuperci.
Crema a venit împreună cu crutoanele de rigoare fără a se adăuga ceva la preţ.
La felul doi ne-am bucurat de iahnie de fasole cu cârnaţi prăjiţi, surprinzător de gustoşi, cu salată de murături, precum şi de o porţie de paste bologneze.
Am apă-n gură când îmi amintesc! Mai ales că eu sunt un mare, mare fan-fasole! :P :P :P
La desert prăjitură "Ora 12". Adică un blat de cacao, însiropat, cu o pleaşcă de frişcă peste şi un pic de sos de vişine pentru "dizain", dar şi pentru gust. ;)
Eu am luat şi un espresso scurt, Cristina nimic pentru că nu au fără cofeină. De reţinut pentru cei cu probleme.
Aoleu ce foame mi s-a făcut povestindu-vă! Doar mă ştiţi pofticios! :P :P :P
O altă zi, un nou meniu de prânz. Sunt curios ca un copil. De-abia aştept să se anunţe pe pagina de FaceBook a restaurantului ce se serveşte în ziua cu pricina. Imediat după ce citesc, mă paşte un singur gând - să ajung cât mai grabnic la "Burebista"!
Supa de pui cu tăiţei a fost normală. Asta îmi place aici, mâncarea lor gătită este una normală, nu umblă cu invenţii inutile la reţete vechi de sute de ani. Poţi regăsi gusturile şi aromele din bucătăriile mamei şi bunicilor. Şi asta nu e puţin lucru!
Escalopul de porc cu ciuperci şi orez a avut un sos delicios. Murăturile au completat în mod fericit combinaţia.
Un desert simplu - clătită cu dulceaţă de vişine. De cele mai multe ori simplu înseamnă genial.
Într-o altă zi ne-am "minunat" de cât de buni pot fi nişte ficăţei de pasăre traşi la tigaie cu vin şi puţin usturoi, în combinaţie cu un pilaf clasic.
Şi tocăniţa de ciuperci cu mămăliguţă şi pilaful au fost potrivite bine cu salata de varză proaspătă.
Este vizibil din avion cât de mândru sunt de papionul meu de la ShOOka Design. :)
Ştrudele cu mere şi cu scorţişoară... mmmmmmm... Din fericire, la restaurantul Burebista nu există prostul obicei de a pune coajă de lămâie sau portocală în orice desert. Urăsc coaja de citrice în dulciuri!!!
Iată şi ciorba ardelenească cu afumătură, tarhon şi smântână. Şi ardei iute. Şi pâine de casă coaptă în cuptorul restaurantului.
Am recunoscut deja că sunt fan-fasole, sub orice formă ar fi gătită, deci şi cea bătută, cu ceapă prăjită şi murături, se află în topul preferinţelor mele culinare. :p :P :P
Mâncare de cartofi cu cârnaţi de casă şi sos de roşii cu usturoi.
Vinul este demisec, de Recaş.
Clătita umplută cu dulceaţă de căpşune este împachetată altfel. Probabil că este altă tură la bucătărie. ;)
Salata orientală arată bine, nu? Şi e şi gustoasă.
Ciorbă de găină. Găina nu este de curte, nu s-ar încadra în preţ, dar e binevenită în meniul zilei oricui! :)
Pfff... mâncare de praz cu măsline şi pulpiţă de pui cu cartofi la cuptor la care vine fericit în completare o salată cu "de toate". :P :P :P
Când eram copil mic strigam la masă "carne de cocoş" şi imediat toţi cei mari îmi "donau" bucăţelele cele mai bune din farfuriile lor. :D
Prăjitura "Negresă" ne-a surprins în mod plăcut cu o crustă uşor crocantă. Iar interiorul era pufos aşa cum ştiam că este prăjitura asta de obicei.
Ciorbă cu perişoare sau cu fasole?
Pulpa de porc nu a fost chiar pe gustul meu în sensul că mie îmi place mai crudacă un pic, dar la meniul zilei sunt produse "de serie", e de înţeles. Dar cartofii? Demenţiali! La cuptor, neprăjiţi. Cu salată de varză proaspătă.
Spanac cu ou ochi - fără alte comentarii!
Hai noroc şi sănătate!
Un alt desert cu mere, dar nu ştrudel, ci prăjitură. Mmmmmm... Mniam, mniam, mniam... :P :P :P
Cred că nu este nevoie de prea multe cuvinte să înţeleagă cineva că asta înseamnă "Sănătate în Bucate" ! Dacă veţi încerca, aştept opinii!
PS - NU uitați de mâncarea tradițională!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Poftă Bună de Viață! :)