Fiind într-o zi în zona Pieței Dorobanți și dorind să ajungem în Floreasca am ”tăiat-o” pe str. Tudor Ștefan unde la numărul 16 ne-a atras atenția o intrare cu multe ghivece de flori, iar o firmă galbenă ce nu o poți rata ne anunța că acolo se află bistro Mon Cheri.
Și pentru că ne-a părut un loc drăguț, dar nu de fițe, unde nu plătești faptul că ești văzut de alți pițiponci acolo, ci plătești prețul corect pentru produse și servicii de bun simț, am zis să intrăm și să prânzim.
Ziceți și voi, nu e tentantă senzația asta de intimitate pe care o ai încă de pe trotuar?
Am început ca de obicei, eu cu o bere rece Heineken (10 lei) și o palincă strașnică (8 lei pentru 100 ml, 50% alcool).
Jumătatea mea mai bună, nefasta, s-a bucurat de o limonadă (17 lei, 500 ml).
Din partea casei ne-am pomenit cu trei guguloaie de unt frecat cu verdeață, cu boia iute și unul cu sfeclă roșie. Pe pâine prăjită a mers ca... uns! De fapt chiar uns. :D
Am deschis ospățul cu una dintre recomandările Chefului, este vorba despre ”Chevre Chaude”, adică o cremă de telemea de capră cu nuci, în foietaj, și ardei copt cu salată verde (19 lei).
Inspirată alegerea, a fost delicioasă combinația!
Tot de început am ales o salată ”Bon Ton” cu somon afumat, ou de prepeliță, avocado, portocală, ceapă roșie, capere, rucola, salată verde, lămâie, ulei de măsline și biscuiți ”crackers” (26 lei).
Și aspectuoasă și gustoasă! Portocala suculentă a venit cu acel ceva care i-a desăvârșit textura și gustul.
A sosit și vinul comandat, bine răcit: Terra Romana rose 2013 de la SERVE - primul producător privat de vinuri din România postdecembristă care a și scos pe piață primul vin rose sec de la noi, ceea ce la început l-a făcut foarte greu de acceptat în meniurile restaurantelor. Despre asta v-am mai povestit AICI.
Vinul rose Terra Romana 2013 (64 lei, 13,5% alcool) este obținut din cupajul a două soiuri de struguri roșii - unul franțuzesc, Merlotul, și unul pur românesc, Feteasca Neagră, ambele crescute în viile podgoriei de la Ceptura din Dealul Mare. Rezultatul este un vin proaspăt, fructuos și, paradoxal, totodată viguros. Despre cum se obține vinul rose am povestit de mai multe ori, ultima dată AICI.
După cum bine se poate observa, martor al festinului ne-a fost din nou papionul de la ShOOka Design.
Din vorbă-n vorbă am aflat că proprietarul de la bistro Mon Cheri este un om de afaceri care are o fabrică de broderii. Ceea ce mi se pare foarte simpatic, nu știu cam cum arată așa ceva, dar mi-ar plăcea să vizitez un astfel de atelier.
Îmi și închipui o conversație: ”Cu ce se ocupă tatăl tău?” ”Are o fabrică de broderii.” Sună mult mai bine decât dacă zice că are o fabrică de cârnați, nu?
Am continuat cu o porție de sarmale umplute cu carne de porc și vită înfășurate în frunze de hrean (19 lei), ceea ce le-a făcut cu adevărat deosebite la gust.
A urmat senzația ospățului, ceva ce nu am mai întâlnit prin restaurantele bucureștene pe unde am mai umblat, este vorba despre un mușchi de vită în crustă de sare cu cartofi natur cu unt și un sos dulce din reducție de vin de Porto (59 lei).
Excepțional, mușchiul vită și-a luat din crustă exact câtă sare i-a trebuit apoi combinat cu sosul dulce și stins cu vinul rose sec și rece a fost ca un concert gastronomic pe care l-aș putea compara cu ”Imperialul” lui Beethoven.
Poate credeți că exagerez, mai ales că Beethoven este compozitorul meu preferat, dar aștept opinii după ce îl veți încerca. Mulți cârcotași vor spune că mergea mai bine un vin roșu, de exemplu Millenium tot de la SERVE, dar eu recomand în continuare tot ceea ce am ales atunci, în acel moment de maximă inspirație de care sunt foarte mândru când îmi amintesc. Poate mai la toamnă e altceva...
Am alunecat fără să ne dăm seama până la desert și am poftit la niște papanași cu dulceață de vișine și din fructe de pădure. Și smântână, firește. (19 lei)
Cred că este de prisos să mai explic că meniul de la bistro Mon Cheri este format din bunătăți atât din bucătăria românească cât și din gastronomia internațională.
Papanașii au fost foarte buni, nu uleioși, ușor vanilați, și au fost însoțiți de o vișinată de casă densă și rece, din partea casei (8 lei în meniu, 50 ml, 40% alcool).
Am ținut musai să înmânăm lingura de lemn Doamnei Geta, autoarea sarmalelor în frunze de hrean pentru că tare ne-au plăcut!
Turul Culinar al Bucureștiului merge mai departe descoperind locuri noi și oameni noi care sfințesc aceste locuri. See you s(p)oon!
PS - și o dedicație Feliciei, cea de care trebuie să întrebați dacă doriți să organizați un eveniment frumos la bistro Mon Cheri, bazați-vă pe ea, va avea grijă de tot!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Poftă Bună de Viață! :)