Vineri, 25.03.2016, în cadrul hotelului Radisson Blu din capitală, s-a desfășurat finala Concursului Național ''Cel Mai Bun Somelier din Romania'' 2016, sponsorizat de Halewood Wines & Spirits.
Mai întâi să ne amuzăm puțin: prezentatorul finalei a fost un peltic de la Vincon, iar paharele pentru degustarea blind au fost de la Vinarte, cu toate că sponsorul principal a fost compania Halewood. Acum să trecem la lucrurile cu adevărat importante.
Ordinea primilor clasați este următoarea:
locul 1 - Adrian Jipa;
locul 2 - Sergiu Neamțu;
De asemenea, datorită punctajelor foarte bune, au fost premiați:
Stefan Stanciu - locul al 4-lea și Andrieș Ionut - locul 5.
Ceilalți 3 semifinaliști au fost: Ciprian Macavei, Miron Fabius și Stan Răzvan.
În perioada 21-25 martie 2016, Asociaţia Somelierilor din Romania, împreună cu Halewood Wines, au organizat cea de-a 14-a ediţie a competiţiei Trofeul Someleriei - John Halewood, ce a avut loc la Pivniţele Rhein & CIE Azuga.
”Mergem pe experiența concurenților, împreună cu Halewood Wine and Spirits am ales oameni destul de experimentați, pentru că am vrut să avem în concurs cei mai buni participanți . Nu poți organiza o competiție fără să fii sigur că cei care sunt acolo sunt demni de ea. Au ieșit în evidență prin experiența pe care o au, am mers pe persoane care lucrează în restaurante”, a explicat Alexandru Dan, vicepreședinte al Asociației Somelierilor din România înainte de declanșarea competiției.
Începând cu editia a XIII-a, competiţia se numeste Trofeul Someleriei - John Halewood. Este un omagiu adus fondatorului celei mai importante case independente producătoare de băuturi alcoolice din Marea Britanie, un iubitor al vinului romanesc si un susţinător consecvent al someleriei din România. John Halewood a fost de la început personalitatea care a marcat această competiţie.
„Titulatura de somelier începe să capete din ce în ce mai multă substanţă în România, pe măsură ce educaţia şi apetitul nostru ca popor pentru vin cresc. Suntem la a 14-a ediţie a acestei competiţii, putem spune că avem deja o tradiţie şi ne aşteptăm să fim surprinşi de candidaţii de anul acesta. Cred ca e o onoare pentru orice somelier să reprezinte industria vinului din România la nivel internaţional, iar aceasta va fi cea mai importantă recunoaştere oferită în cadrul competiţiei Trofeul Someleriei 2016” ne-a declarat, înainte de declanșarea competiției, Marius Bratu, Business Development Manager Halewood România.
Au fost depuse 73 de CVuri dintre care au fost selectate 22 luându-se în calcul experiența internațională, experiența de muncă efectivă în restaurante și comunicarea în limbi de circulație internațională.
”În primul rând, e nevoie să fii deschis, să ai îndemânare, să-ți placă vinul, să-ți placă comunicarea cu oaspetele, să ai o interacțiune corectă cu echipa de lucru, să-ți placă să te dezvolți, să ai cunoștințe de gastronomie, să iubești a citi atât cărți cât și mediul online pentru că ai foarte multe informații și din partea aceasta. Sommelierul este în primul rând liantul dintre consumatorul final, restaurant și producător. Dacă sommelierul știe efectiv să creeze o balanță între ceea ce înseamnă calitatea produsului, mesajul și povestea vinului, plus să recomande tot timpul vinuri corecte din punctul de vedere al raportului calitate – preț, cu siguranță toată lumea va fi mulțumită de la consumatorul final, la patronul de restaurant si producător sau importator”, a declarat tot Alexandru Dan, având în palmares câștigarea Trofeului Național al Someleriei din România în anul 2007 și o semifinală europeană.
Vicepreședintele ASR ne-a relatat pe larg despre expansiunea prin care a trecut organizația în ultimul an, cu deschiderea Cluburilor de Vin în cinci orașe din țară, de când domnul Florin Voica a preluat președinția. Asociația din România crește sub ghidarea Asociației Internaționale de Somelieri, lucru care este un privilegiu, dar care aduce după sine și multe responsabilități. Alexandru Dan a explicat cum dezvoltarea numărului de membri este necesară și pentru reprezentarea României la nivel internațional. Cu somelieri români lucrând în locații precum Burj Al Arab , pe Regent Cruise Line sau Princess Cruise Line, dar și în orașe mari de pe glob precum Londra, Nice, New York, Atlanta, Miami sau Sidney, România poate fi cu mândrie reprezentată și la competiția din aprilie, din Argentina, la World’s Best Sommelier unde va merge Ovidiu Olteanu căruia-i ținem pumnii.
Deja o tradiţie pentru cunoscătorii şi degustătorii de vinuri, concursul Trofeul Someleriei - John Halewood reprezintă un punct de reper pentru industria de profil din România, câştigătorii acestuia putând reprezenta mai departe ţara noastră la nivel internaţional.
În organizarea evenimentului au fost implicați și partenerii externi ai companiei Halewood Wines: Concha y Toro
(Chile), Lehraud (Franta), Marchesi di Frescobaldi (Italia), Gerard Bertrand
(Franta) Concursul se va desfășura sub auspiciile A.S.I. (Asociația Internațională
a Somelierilor).
Despre Grupul Halewood Romania
Din Grupul Halewood România fac
parte Halewood Wines, Cramele Halewood, Halewood România și Domeniile Halewood.
Halewood are în proprietate crame și plantații de viță de vie în regiunea Dealu
Mare, Podișul Transilvaniei și Murfatlar. La acestea se adaugă Pivnițele Rhein
Azuga fondate în 1892, unde se continuă tradiția producerii vinurilor spumante
după metoda tradițională, de fermentare a vinului în sticlă.
În Ploiești unde
este sediul Halewood Wines, se află vaste pivnițe subterane, depozitul de
produse finite (cu o capacitate de peste 1 milion de sticle), precum și liniile
de îmbuteliere. Grupul Halewood deține peste 350 hectare de vie plantate în
perioada 2002-2009.
Despre Asociația Somelierilor din
România
Asociația Somelierilor din România (A.S.R.)
este o asociaţie profesională, non-profit, singura din România afiliată la
Asociaţia Internaţională a Somelierilor (A.S.I.). A.S.R. îşi propune să
reprezinte somelierii şi iubitorii de somelerie români, să ofere sprijin
acestora, să promoveze valorile și calitatea în acest domeniu, prin antrenarea
membrilor în activități specifice interne şi internaționale.
Pe plan naţional,
participă la educarea publicului prin intermediul membrilor săi, iar prin
afilierea internațională îşi perfecţionează normele proprii şi standardele
profesionale la nivelul exigenţelor internaţionale în domeniu.
Pe plan competițional internațional A.S.R. se bucură, prin Iulia Scavo, de rezultate remarcabile: locul 3 în Europa, locul 5 în lume, locul 1 în Europa Centrala și locul 1 în lume la ape minerale.
Așteptând deja cu nerăbdare ediția a XVa a Trofeului Someleriei JOHN HALEWOOD să ne delectăm cu o parte din evoluția campionului somelierilor din 2016 - Adrian Jipa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Poftă Bună de Viață! :)