Când spun Irlanda mă gândesc instant la pub, whisky și bere - iar când spun Irlanda, pub, whisky și bere mă gândesc la Sărbătoarea Sfântului Patrick, adică St. Patrick's Day, așa cum este cunoscută în întreaga lume. Și la glume cu irlandezi. Așa că o să vă spun și eu câteva pe care mi le amintesc.
Locul meu preferat unde îmi place să mă irlandezesc este The Harp Irish Pub & Restaurant de la Piața Unirii din București, local aflat la parterul și mezaninul unui bloc al Centrului Nou cum îi spun eu zonei de la Casa Poporului (Palatul Parlamentului) și până la Bdul. Muncii.
Povestea Sfântului Patrick spune că a trăit prin secolul V în Britania Romană, bunicul și tatăl său fiind preoți creștini. În adolescență a fost răpit în timpul unui raid irlandez, dus în Irlanda și făcut sclav.
După ceva ani a reușit să se întoarcă acasă, însă nu a putut să stea liniștit și a luat drumul Irlandei, de data aceasta de bună voie, și a devenit astfel cel care a reușit să creștineze bună parte din insulă.
Lui i se atribuie și meritul de a stârpi șerpii din Irlanda, cunoscut fiind faptul că este singurul loc din lume unde nu trăiește acest animal.
Unul dintre simbolurile puternice asociat zilei de Sf. Patrick este trifoiul cu 3 foi deoarece se spune că așa a explicat păgânilor cum stă treaba cu Trinitatea creștină.
Se presupune că ar fi murit în ziua de 17 martie a anului 493 și de aceea se celebrează acest moment în amintirea celui care a creștinat Irlanda. Amuzant mi se pare că un tip religios, devenit sfânt, este sărbătorit prin abuzuri alcoolice și culinare - începând cu anul 1903.
Dar să vă povestesc prin câteva cuvinte și mai multe imagini cam cu ce puteți sărbători St. Patrick's Day la The Harp Irish Pub & Restaurant din Centrul Nou al Bucureștiului. Noi, de exemplu am început cu bere Guinness (6,5 lei) și unul din lunga listă de whisky-uri (între 14 și 110 lei păhărelul, după gustul și buzunarul fiecăruia).
În meniu găsești mâncăruri atât cu specific irlandez cât și din bucătăria internațională, inclusiv paste italienești.
Am poftit la ”plăcinta ciobanului” (Shepperd's Pie) adică un amestec de carne de oaie cu legume, acoperit cu piure de cartofi și gratinat la cuptor cu brânză cheddar (35 lei).
Un alt preparat specific irlandez care ne-a făcut cu ochiul a fost plăcinta cu piept de pui, praz, ciuperci, mazăre și sos alb - toate învăluite într-un aluat aluat fraged (33 lei).
Ce pot eu să vă spun în plus față de imaginile acestui fotoreportaj culinar este faptul că am băut bere după bere stimulat fiind de mâncarea gustoasă, surâsul ospătăriței foarte amabile și atmosfera plăcută din restaurant.
Martore la ceea ce vă povestesc au fost din nou papioanele de la ShOOka Design, cu verde de data asta, nu? ;)
Atențieee! Glumă cu irlandezi!
Într-o noapte, Dna McMillen a auzit bătăi în ușă. A ieșit să răspundă, iar în prag stătea Paddy, cel mai bun prieten al soțului său. Atunci ea îl întreabă:
- Unde este soțul meu? Ați plecat împreună la berărie?
- Dnă McMillen, s-a întâmplat un accident groaznic! Soțul tău a căzut într-un butoi cu Guinness și s-a înecat!
- Vaaaaaiiiii! Sper măcar că s-a sfârșit repede! spuse Dna McMillen.
- Nu chiar, Doamnă. A ieșit de trei ori și s-a dus să facă pipi înainte de a muri.
Gluma 2
Un preot irlandez din New York a fost oprit de poliție în Connecticut pentru viteză prea mare. Polițistul a simțit mirosul de alcool din respirația șoferului și a văzut și o sticlă goală pe podeaua mașinii.
- Domnule, ați băut ceva? întrebă polițistul.
- Doar apă! a răspuns ferm preotul.
- Păi, atunci de ce mirosiți a vin?!?
În acel moment, preotul și-a îndreptat privirea spre cer și a spus:
- Oh, Doamne, ai făcut-o din nou!!!
Mâncarea irlandeză nu este senzațională ca aspect, dar are gustul potrivit pentru a te ajuta să tragi o băută serioasă oricând ai chef, nu doar de 17 martie.
Un tip vede doi lucrători de la primăria din Dublin cum de o parte și de alta a străzilor unul sapă gropi, iar celălalt le astupă imediat după el. Uimit, vrea să se lămurească și-i întreabă de ce fac asta.
- Ah, păi în mod normal suntem o echipă de trei persoane, însă cel care plantează pomi este bolnav și lipsește azi.
Asta a fost altă glumă cu irlandezi. Să sperăm că e numai o glumă.
Și chiar dacă ne-am săturat cu cele două preparate de mai sus, nu puteam ignora o porție de ”fish & chips” ca la mama lui, cu sosurile aferente (30 lei). Și berea gâl-gâl-gâl...
Un irlandez intră cu un porc într-un pub și cere barmanului două beri. Acesta-i spune că nu este permis accesul animalelor în local. Atunci, clientul explică:
- Dar acest porc nu este un simplu animal. A reușit să stingă incendiul când eram la serviciu și mi-a luat foc casa. În urmă cu câteva zile mi-a salvat copilul de la înec când a căzut accidental în piscină.
- Oh, ai dreptate, spuse barmanul. Dar văd că-i lipsește un picior? Care-i cauza?
- Ei, pe un porc ca ăsta nu-l mănânci pe tot deodată!
Un englez, un irlandez și un scoțian stăteau într-un pub și citeau un articol dintr-un ziar în care se spunea că un creier de scoțian sau de irlandez costă 500 de lire sterline pentru a fi transplantat, iar un creier de englez costă 10.000 de lire. Atunci englezul se umflă în pene:
- Vedeți, asta dovedește că noi avem cel mai bun creier!
- Nu, asta dovedește că nu a fost folosit și este ca și nou, a replicat irlandezul.
Un irlandez cobora în viteză cu mașina un drum de munte. O femeie venea cu mașina sa din sens opus. Aceasta scoate capul pe geam și strigă:
- Un porc!
Irlandezul scoate și el capul pe geam și strigă:
- O curvă!
După care mașina sa lovește în plin un porc aflat pe șosea.
Un irlandez se plimbă prin Dublin și găsește o lampă fermecată. După care o freacă și iese duhul care-i spune că-i va îndeplini 3 dorințe, oricare ar fi ele. Irlandezul cere cu entuziasm o sticlă cu bere Guinness care să nu se termine niciodată. Voia i-a fost împlinită. După vreo două săptămâni, irlandezul nostru și-a amintit că mai are două dorințe de împlinit, așa că l-a chemat iarăși pe duhul lămpii.
- Care-ți sunt celelalte două dorințe, stăpâne?
- Păi, mai vreau două sticle precum prima că tare-i faină!
Restaurantul irlandez The Harp are același patronat ca și cofetăriile Georgi, ceea ce face ca deserturile să fie făcute de maeștrii într-ale dulciurilor de acolo.
Noi ne-am bucurat de torturile cu morcovi (14 lei) și cel cu ciocolată și vișine (16 lei). Cafelele cu croasante cu unt au fost din partea casei.
- Spune-mi, Patrick, cum de te-ai îmbătat în halul ăla aseară? întreabă soția.
- Păi, am câștigat la un pariu 3 sticle de whisky și am fost într-o companie proastă.
- Păi, ai fost cu Mick Mulligan, Sean O'Toole și Peter McRyan, iar ei nu au băut deloc.
- Asta am spus și eu.
Finnegan: - Soția mea stă până la 2 dimineața trează și nu știu cum s-o dezvăț.
Keenan: - Și ce face până la ora aia ?!?
Finnegan: - Mă așteaptă pe mine să vin de la pub.
Discută doi irlandezi:
- Voi deveni un om bogat… o să cumpăr o duzină de roiuri de albine, iar dimineaţa în zori le dau drumul în parcul de lângă casa mea ca ele să facă miere în timp ce eu mă relaxez.
- Dar parcul se deschide abia la ora 9…
- Da, mi-am dat seama, dar ştiu eu o gaură în gard…
- Voi deveni un om bogat… o să cumpăr o duzină de roiuri de albine, iar dimineaţa în zori le dau drumul în parcul de lângă casa mea ca ele să facă miere în timp ce eu mă relaxez.
- Dar parcul se deschide abia la ora 9…
- Da, mi-am dat seama, dar ştiu eu o gaură în gard…
Un irlandez intră într-un bar din New York și cere 3 pahare cu whisky.
- Nu este mai bine să le pun pe toate într-un singur pahar? a întrebat barmanul.
- Nu, pentru că am doi frați care au plecat în Irlanda și beau împreună cu ei.
Asta zilnic, până într-o zi când irlandezul a cerut numai 2 pahare cu whisky. Barmanul întreabă:
- De ce numai 2, s-a întâmplat ceva cu unul dintre frații dvs ?!?
- Ah, nuuu, ei sunt bine, dar eu m-am decis să mă las de băut.
După cum spuneam, The Harp Irish Pub & Restaurant este un loc unde ne simțim bine ori de câte ori ne ducem. Probabil că și cei care vin zilnic la meniul zilei se simt la fel. :)
Turul Culinar al BUCUReștiului - BUCURie-n farfurie! Aventura continuă!
În final vreau să vă prezint berea irlandeză Guinness într-o asociere muzicală inedită.
Tot irlandezii spun că exită 3 categorii de bărbați care nu înțeleg femeile: cei tineri, cei bătrâni și cei de vârstă medie. Asta chiar nu este o glumă, ci un fruct al înțelepciunii de pub. :D
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Poftă Bună de Viață! :)